img-kerdese-van img-uzlet-bemutatoterem 0
Universal Audio

Universal Audio

Tervező, gyártó és fejlesztő cég, mely főleg a mixing és audiojel feldolgozó hardverekre szakosodott, szem előtt tartva a profi felvételi stúdiók kívánalmait, valamint az adássugárzó állomásokat. Idősebb Bill Putnam hívta életre a céget az 1946-ban, ezzel párhuzamosan egy felvételekkel foglalkozó céget is alapított Universal Recording néven. 1957-ben a cég Hollywoodba költözött, a gyártással foglalkozó céget pedig átkeresztelték UREI névre és a Teletronix divízióhoz kapcsolódott. Az Universal Rec. első sikeres felvétele a The Harmicats együttes Ped'o My Heart c. száma volt, melyet 1.4 millió példányban adtak el és ezzel hatalmas lökést kaptak.

E közben az UREI olyan eszközökön dolgozott, ami a mai napig etalonnak számító LA-2A kompresszor. 1968-ban előrukkoltak a 1176LN limiterrel és a 1108 FET előfokkal. Mindkettőt azonnal felkapta a profi studiószakma - senkinél sem hiányozhatott. Rengeteg energiát és tőkét fektetve a korábbi sikerekből nyerve fejlesztették ki az LA-3A elektro-optikai kompresszort és az LA-4 elektro-optikai kompresszor-limitert. E mellé grafikus EQ-t javasoltak, mely szintén a saját fejlesztésű híres 500-as széria.

1976-ban a cég Kaliforniába költözött, Sun Valley-be, '77-ben kollaborációra léptek a Long Associates céggel és közösen fejlesztették ki a 813-as családot - így már stúdiómonitorokat is adhattak a korábbi eszközök mellé. A 813-as család drivereit az Altec Lansing építette be hangfalaiba, mely később felvette a JBL nevet és tett szert világhírnévre.

Putnam 1985-ben megvált a felvételi stúdióitól és csak a fejlesztésre, gyártásra koncentrált. A JBL felvette az UREI nevet és a szervízelését, eközben közös fejlesztésük gyümölcse az 5547A grafikus EQ lett 1986-ban. Sajnálatos módon Putnam 1989-ben meghalt, de a fejlesztések nem álltak le, a fonalat ifjabb Putnam vette át.

2005-ben a Harman divíziója, a Soundcraft kezdett el együtt dolgozni az UREI-el és a közös munka eredméánye a 1620LE keverőpult lett.

Putnam parallelcége az Universal Audio 1958-ban jött létre, mely kifejezetten az audiojel feldolgozására összpontosított. Még ebben az évben kifejlesztette a legelső DSP processzálást. 1999-ben testvérei, Jim és ifj. Bill élesztették újra a céget, társulva a Kind of Loud Technologies-al. Eredménye azok a replikák lettek, mely a korábbi UREI és Teletronix termékeket foglalta magába. A ma ismeretes UAD-kártyákban ezek az áramkörök és DSP-k dolgoznak, melyek jónéhány TEC díjat is nyertek, illetve a FutureMusic Platinum díját is elvitték. Sikerüket annak köszönhetik, hogy a régivágású analóg technikát keverték a digitális rögzítéssel és ezzel megadták a pro usereknek az esszenciát.

Universal Audio termékeket a következő termékkategóriákban találhat:

Ingyenes szállítás

49.900 ft összegű vásárlás felett a szállítás ingyenes!

Top